25 maj 2011

Majsplättar med fetakeso och salsa

Kvällens middag blev dessa plättar som med lite bakpulver i, blir lite extra "fluffiga". Gott med majs i som ger lite tuggmotstånd. Till det en keso med fetaost och en fräsch salsa. Ett gott alternativ till de vanliga pannkakorna!














4 port.

Majsplättar
2 ägg
1 dl tjock yoghurt 10%
4 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 burk (340g) majs
salt

Häll av majsen. Vispa ihop ägg, yoghurt och mjölk. Blanda ut bakpulvret i mjölet och vispa ner i smeten. Tillsätt lite salt. Blanda ner majsen. Stek i smör. Servera med tillbehören.

Salsa
2 tomater
½ gurka
5 färska champinjoner
1 liten rödlök
vinäger
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Skär tomaterna i klyftor och filéa dem (skär bort innandömet). Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Hacka tomat, gurka, rödlök och champinjoner i små tärningar. Lägg i en skål och häll över vinäger och olja efter smak. Salta och peppra.

Fetakeso
Blanda 250 g keso med 75 g (½ pkt) smulad fetaost.

24 maj 2011

Kycklingpaj

Fick önskemål om denna paj härom dagen. Jag gjorde den mycket för några år sedan men nu var den nästan bortglömd. God är den iallafall så den får vara med här på bloggen.


Pajdeg se Chévre- och spenatpaj

Fyllning
½ grillad kyckling
1 gul lök
150 g färska champinjoner
100 g philadelphiaost
½ burk tacosalsa mediumstark
1 röd chili
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Hacka löken och skiva champinjonerna. Ta bort kärnorna från chilin och hacka den fint. Bryn lök, champinjoner och kyckling. Tillsätt salsa, philadelphiaost och chili. Rör om väl!
Bred ut kycklingröran i det förgräddade pajskalet och strö över osten. Gratinera 10-15 min.

22 maj 2011

Grillad getostquesadilla och örtsås

Igår hejade vi fram alla tappra löpare på Göteborgsvarvet. Så duktiga de är som tar sig runt! Lite för långt för min del, men det är en rolig folkfest och kul att titta på. På kvällen grillade vi entrecote med två goda tillhehör som jag tänkte dela med mig av.















Grillad getostquesadilla
4 port.

2-3 potatisar
knappt 1 dl matlagningsgrädde
100 g getost
1 tsk grillkrydda med honungssmak
2 msk olivolja
4  tortillabröd

Skala och koka potatisen. Värm grädden. Stöt potatisen grovt och tillsätt grädde, getost, grillkrydda och olivolja. Fördela potatiskrämen mellan dubbla tortillabröd.
Grilla på svag värme tills bröden fått en gyllenbrun färg, ca. 2 minuter på varje sida. Skär upp quesadillorna i tårtbitar och servera.

Örtsås

2 nävar rucola
½ kruka färsk basilika
3 msk olivolja
saft av ½ citron
2 dl tjock yoghurt 10%
1 krm salt
1 krm fisksås
1 riven vitlöksklyfta
svartpeppar

Mixa rucola och basilika med olivoljan och citronsaften. Blanda sedan ner övriga ingredienser för hand.

16 maj 2011

Karlsbadergifflar med mandelmassa och hasselnötter

Mums! Dessa var goda!



















1 pkt jäst för söta degar
dl mjölk
1 ägg
8 dl vetemjöl
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Fyllning

75 g hackade hasselnötter
75 g farinsocker
100 g  mandelmassa, riven

Garnering

1 ägg
mandelflarn

Smula ner jäst i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll i mjölk, ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och smör och arbeta samman till en smidig deg.
Rör ihop fyllningen hackade hasselnötter, farinsocker och mandelmassa, riven.
Låt degen vila i 10 min under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, ½ cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.
Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baka ca 8 min. Låt svalna på galler.

Dinkelbröd

Ett enormt bröd som är perfekt att bjuda på om man har många gäster. Det hade inte jag i helgen när jag bakade det men nu har jag bröd i frysen ett tag....








1 l vatten                   
50 g jäst
1 msk salt                   
1 msk strösocker 
½ dl olivolja                   
3 dl fint  rågmjöl
3 dl vetekli                   
1 dl solrosfrön
2-3 l dinkelsikt, ca 1,3 kilo                  

Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, olja, rågmjöl, vetekli, solrosfrön och dinkelsikt, spara lite till utbakning. Arbeta ihop till en fast och smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 40 min.
Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig och forma till ett stort runt bröd. Lägg det på en smord plåt och sikta över lite mjöl. Skär en stjärna över hela brödet. Låt jäsa ytterligare ca 20 min utan bakduk.
Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Låt brödet kallna på galler.                

15 maj 2011

Stekt gös med färskostcréme och rostad färskpotatis

Å vad spännade det var igår på Eurovision. Bra gjort av Eric Saade med en tredjeplats, men jag får erkänna att jag samtidigt blev lite besviken att vi inte vann. Det var ju så nära! I vilket fall som helst blev det gös igår. Det är så gott med fisk men tyvärr blir det inte att jag gör det så ofta. Detta blev iallafall gott!



















4 port.

4 gösfiléer á 150g
1 burk kesella
3 soltorkade tomater, hackade
½ pkt bacon
1 dl parmesan, finriven
1 kg färskpotatis
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
sparris
olivolja
smör
salt och svartpeppar

Lägg kesellan i ett kaffefilter dagen innan att rinna av. Skär baconet i små bitar och stek krispigt. Lägg på hushållspapper att svalna. Blanda baconet med parmesan och tomater. Tillsätt så mycket kesella så att det blir en fast kräm. Smaka av med svartpeppar.
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och lägg den i en ugnsfast form tillsammans med olivolja, balsamvinäger, honung och salt. Rosta i ugnen 30 min. Häll lite olja på sparrisen och krydda med salt och svartpeppar. Lägg dem tillsammans med potatisen när det återstår 20 min.
Krydda gösen med salt och svartpeppar. Stek gösen i smör ca. 2 min på varje sida. Börja med skinnsidan och stek den krispig. Ös den gärna under hela stekningen med smöret i pannan.
Lägg upp potatis, fisk och sparris med en klick färskostcréme.

Chokladkräm med rom och hasselnötter

Denna dessert åt vi till Eurovision igår. En underbar dessert för den som älskar choklad. Och vem gör inte det? Tänk på att det räcker med lite för den är väldigt mastig.



















4 port.

1 burk kondenserad mjölk
125 g choklad, hackad (gärna hälften mörk, hälften ljus)
1½ dl grädde
1 äggula
½ tsk vaniljsocker
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk mörk rom

½ dl hasselnötter
½ tsk olja
1 krm salt
1 krm strösocker

Koka burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull med vatten i ½ timme. Häll av vattnet och låt burken svalna 20-30 min. Öppna den försiktigt.
Lägg den hackade chokladen i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör i äggula, vaniljsocker, smör och rom. Häll upp chokladkrämen i små glas och ställ in dem i kylen ca 3 timmar till den stelnat.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar spricka. Flytta över nötterna till en ren kökshandduk och gnid av skalet. Lägg tillbaka nötterna i stekpannan, droppa i oljan och vänd runt nötterna. Strö över salt och socker. Rulla runt nötterna hastigt tills sockret smält, häll upp dem på ett bakplåtspapper och låt svalna.
Toppa chokladkrämen med kolasåsen och lägg på några hasselnötter.

9 maj 2011

Tortellinisallad med grillad kyckling

Kvällens middag blev en god och enkel pastasallad. Perfekt mat i det härliga varma vädret!



















2 pkt färsk tortellini
1 grillad kyckling
1 burk creme fraiche, tomat och basilika
romansallad
1 rödlök, skuren i ringar
gröna oliver
pumpakärnor
2 morötter
rapsolja
vinäger
salt och peppar

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Rensa kycklingen och dela i mindre bitar. Koka pastan och spola i kallt vatten. Blanda kyckling och pasta med creme fraichen. Blanda i rödlök, oliver, pumpakärnor och romansallad. Strimla morötterna med en potatisskalare.
Blanda med rapsolja, vinäger, salt och peppar. Servera tortellinisalladen med morötterna.

4 maj 2011

Falafel i pitabröd

Första gången jag gjorde falafel hemma, blev min man mycket skeptisk, innan han hade smakat. Men nu är det en av hans vardagsfavoriter och min med! Jag rekommenderar verkligen er att prova detta, även om ni inte är vana att äta vegetariskt. Jättegott!


Falafel
1 burk kikärter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl bladpersilja
2 tsk spiskummin
½ tsk salt
1 grön chili eller ½ tsk sambal oelek
1 äggula
2 msk maizena majsmjöl
smör och olja att steka i

Tillbehör
pitabröd
gurka, skivad
sallad
majs
turkisk yoghurt

Skölj av kikärterna och låt dem rinna av. Hacka löken, vitlöken och chilin (med kärnor). Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en smet. Klicka ut smeten till små biffar i en varm stekpanna och stek dem gyllenbruna på båda sidor. Värm pitabröden och servera falafeln med tillbehören.

Rabarbermuffins med smulkrisp

Igår blev jag sugen på att baka något av de fina rabarberna som kommit upp. De första späda är ju godast, så det är bäst att passa på. Det blev dessa muffins:



















Fyllning
100-150 g rabarber
1 msk smör
3 msk råsocker
½ msk kardemumma

Smuldeg
30 g smör, kallt
2 msk havregryn
2 msk hackade hasselnötter
2 msk råsocker
½ msk vetemjöl

Muffinssmet
2 ägg
 dl råsocker
100 g smör
2 dl mjölk, 3 %
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
12 st muffinspappersformar 

Sätt ugnen på 175 grader. Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Stek bitarna hastigt i smör och råsocker och pudra över kardemumma mot slutet. Ställ rabarbern åt sidan. Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen. Vispa upp ägg och socker till smeten i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och rör ned i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke, vänd ned och rör ihop till en jämn smet. Ställ muffinsformarna på en plåt och fördela lite av smeten i dem, precis så att det täcker botten. Lägg i rabarber, fyll på med resten av smeten och toppa med smuldeg. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.

1 maj 2011

Örtspäckad lammstek

Igår var det valborgsmässoafton och det firade vi som vanligt hos oss, tillsammans med mina föräldrar och min syster med familj. Först middag och sedan valborgsmässoeld. Mysigt! Tänkte dela med mig av varmrätten som bestod av örtspäckad lammstek med ljummen gnocchisallad och chevrécreme.


För att få en fin rosa färg på köttet lade jag steken i nitritsaltlag i 3 dygn. Detta är inget måste men köttet får annars en lite trist grå färg.
Putsa steken. Lös upp 2 dl nitritsalt i så mycket vatten att det täcker hela lammsteken, i en stor kastrull. Lägg ner steken. Låt stå svalt i 3 dygn.

1 lammstek
4 msk hackad rosmarin
3 msk hackad bladpersilja
3 msk hackad timjan
skal av 1 citron
4 finhackade vitlöksklyftor
½ tsk svartpeppar
2 msk smör
2 msk olivolja

Blanda samman bladpersilja, timjan, 3 msk av rosmarinen och olivolja. Skär små snitt i köttet och peta in örtblandningen.
Blanda 1 msk rosmarin, citronskal, vitlök, peppar (1 tsk salt om du inte haft steken i nitritsaltlag). Gnid in steken med blandningen och bryn runt om i smör. Placera steken i en ugnsfast form, stick in en köttetermometer i den tjockaste delen och sätt in formen i nedre delen av ugn i 160 grader. Stek till 58-62 grader för rosa kött, 70 grader för genomstekt.
Tag ut steken och låt den vila 20 min i aluminiumfolie. Skär upp i tunna skivor och servera.




Ljummen gnocchisallad

















6 portioner

1 kg potatisgnocchi
100 g flagad mandel
1½ kruka färska basilika
3½ dl riven parmesanost
1 dl olivolja
1 dl vatten
salt och peppar
500 g små tomater i olika färger
400 g sugarsnaps
1-2 stånd grön sparris
salt och peppar

Koka gnocchin enligt förpackningens anvisningar. Låt rinna av.
Blanda mandel, basilikablad, parmesan, olja och vatten tillen pesto i matberedare. Smaka av med salt och peppar.
Halvera tomaterna. Ansa sugarsnapsen och koka dem i lättsaltat vatten i ca 1 min, spola genast i kallt vatten. Ansa sparrisen och koka den i lättsaltat vatten i ca 3 min, spola genast i kallt vatten. Dela i mindre bitar.
Blanda mandelpeston med gnocchi och därefter med övriga ingredienser. Låt allt bli varmt i en rymlig stekpanna. Servera!

Frusen äggtoddy

Efter valborgsbrasan blev det denna dessert som jag stulit från "Halv åtta hos mig". God, snygg och enkel att göra!



















4 port

4 st äggulor
4 msk socker
2 dl grädde, vispad
4 tsk florsocker
4 tsk nescafé
4 tsk kakao
4 msk konjak
4 st halva äggskal

Koka äggskalen. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden och häll ner i äggblandningen. Häll upp i portionsglas. Ställ in i frysen (flytta in till kylen ca 30 minuter innan servering)
Precis innan servering - lägg på florsocker, nescafé och kakao i små "öar".
Häll 1 msk cognac i äggskalet och placera mitt på.
Servera. Låt gästerna hälla konjaken över desserten och blanda ihop allt.