29 aug. 2011

Västerbottenpaj

I lördags hade vi kräftskiva. Hur kul som helst! Många goda vänner som gjorde festen toppen! Tack allihop!
Jag gjorde lite tillbehör och ett av dem var denna paj som var mycket uppskattad. Det är ju alltid bra med lite matiga tillbehör till kräftorna, speciellt om man dricker snaps till. . . .



















Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
½ tsk salt
1 ägg

Fyllning:
3 ägg
300 g riven västerbottenost
2½ dl mellangrädde
1 dl mjölk
lite salt och svartpeppar

Pajdegen: Mixa mjöl, smör och salt i en matberedare. Tillsätt ägget. Tryck ut degen i en pajform. Sätt den i kylen i en halvtimma. Nagga degbotten och förgrädda i ugnen i 200 grader i 10-15 min.
Fyllningen: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Tillsätt osten och krydda med lite salt och peppar. Häll ut fyllningen i pajskalet och grädda i 25-30 min i nedre delen av ugnen.

20 aug. 2011

Potatissallad med dillpesto och chili

Jaha då var man ett år äldre igen. . . .  . Igår var det födelsedagskalas för släkten. Mysigt! Jag fick så fina presenter! Man ser ett tydligt bak och matlagningstema i dem. Släkten vet vad jag vill ha. Jag bjöd på en liten buffé. Kall buffémat är alltid smidigt att bjuda på när man har många gäster. Mycket i dessa rätter går att förbereda dagen innan. Buffén bestod av potatissallad med dillpesto och chili, kyckling med rucolamajonäs, grekisk fetaosttårta, sallad, foccacia, ost och kex.



















8 bufféportioner

1 kg fast potatis
salt

Dillpesto
1 dl mandel
1 vitlöksklyfta
2 dl hackad dill
pressad saft av 1 citron
1 dl olivolja
flingsalt
nymald svartpeppar

Topping:
2 dl grovt riven pecorino
1 röd chlifrukt, urkärnad och strimlad

Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt kallna.
Dillpesto: Mixa mandel, vitlök, dill, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Vid servering. Dela potatisen i grova bitar och blanda med peston. Vänd ner pecorino och strimlad chili.

Kyckling med rucolamajonäs















8 bufféportioner

1 kg kycklingfilé
1 liter kycklingbuljong
1 kruka bladsallad
flingsalt
nymald svartpeppar

Rucolamajonäs
3 äggulor
1 msk pressad citron
rivet skal av ½ citron
1 msk dijonsenap
2 hackade vitlöksklyftor
3 sardellfiléer
2 dl hackad rucola
2 dl rapsolja
nymald svartpeppar

Majonäsen: Mixa alla ingredienser utom olja och peppar med en stavmixer. Tillsätt oljan droppvis under mixningens gång. Smaka av med peppar och låt stå minst en timma i kylen för att smakerna ska mogna.
Kycklingen: Putsa kycklingen. Sjud den i buljongen under lock, ca 20 min. Låt kallna i buljongen. Förvara sedan kycklingen i buljongen fram till servering.
Vid servering: Lägg salladsblad på ett stort fat. Skär kycklingen i skivor och lägg dem på salladen. Krydda med salt och peppar. Bred majonäsen över kycklingen.

Grekisk fetaosttårta


15 digestivekex
1 krm malen anis
50 g smält smör
1 liten squash
150 g philadelphiaost
250 g fetaost
2 dl matlagningsyoghurt
3 ägg
2 tsk sambal oelek
salt

Garnering:
rucola
citron
svarta oliver

Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen och blanda med anisen och smöret. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Förgrädda i ugn ca 10 min. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Riv squashen grovt på ett rivjärn och pressa ur vätskan. Blanda ihop ostsorterna med yoghurt, squash, ägg och sambal oeleken. Smaksätt ev med lite salt och häll ner blandningen i formen.
Grädda i ugnen ca 30 min. Låt svalna.
Dekorera med rucola, citronskivor och oliver.

8 aug. 2011

Gnocchisallad

Mmm, vad god denna var! Kanske en av sommarens sista grill, blev denna tillbehör till, och så en kall sås till, gjord av ugnrostade vitlökar, mosade och utblandade i creme fraiche, med lite salt och svartpeppar.
Koka absolut inte gnocchin för länge för då blir den inte rolig. Det står oftast av de ska koka 2 min, men koka de gärna lite kortare ändå så får de en bra spänst.



















4 port.

2 förp. (á 250 g) gnocchi
1 knippe grön sparris
25 g parmesan
100 g rostade hasselnötter
1 näve rucola
salt och svartpeppar
1msk olivolja
rivet skal från 1 citron

Rosta hasselnötterna ugnen i 225 grader tillls de är gyllenbruna, 5-10 min. Gnugga dem sedan i en ren kökshandduk så att skalet lossnar. Låt de svalna och hacka dem sedan grovt. Grilla eller stek sparrisen i olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Koka gnocchin i saltat vatten i knappt 2 min. Blanda den nykokta gnocchin med olivolja och rivet citronskal. Skär sparrisen i mindre bitar och vänd ner i gnocchin tillsammans med hackade hasselnötter, hyvlad parmesan och rucola.

4 aug. 2011

Chicken tikka

Detta är min variant av chicken tikka. Jag har inspirerats av lite olika recept. Den kräver lite förberedelse dagen innan, men sedan går tillagningen mycket snabbt.



















4 pers.

4 kycklingfiléer
1 ½ gul lök
1 stor röd paprika
2 vitlöksklyftor
4 tsk ingefära
2 dl citronsaft
1 msk spiskummin
3 msk garam masala
6 dl tjock yoghurt, 10 %
1 tsk salt
3 msk tomatpuré
cayennepeppar


Skär kycklingen i 3 cm stora tärningar.
Lägg en halv lök, vitlök, ingefära, citronsaft, spiskummin och 1 msk garam masala i en matberedare och finhacka.
Lägg kycklingbitarna i en ugnsform och bred kryddblandningen över kycklingen. Täck ugnsformen och marinera över natten.
Skär resten av löken och paprikorna i grova bitar. Stek dem i en stekpanna i lite olja. Lägg åt sidan.
Stek kycklingen i en stekpanna i olja på hög värme, tills den är genomstekt. Blanda i lök och paprika. Häll på yoghurt, tomatpuré och salt. Rör ner 2 matskedar garam masala och cayennepeppar efter smak. Låt det puttra ihop under omrörning.
Servera med naanbröd.

3 aug. 2011

Bulgursallad

Jaha, då var man tillbaka i vardagen igen. Tillbaka på jobbet och allt känns som vanligt. Det är helt otroligt hur fort man kommer in i den vanliga lunken. Om ni har slut på idéer när det gäller tillbehören till grillat kommer här en fräsch bulgursallad. Passar även bra till något kallskuret, det åt vi.



















4 pers.

3 dl bulgur
3 tomater
1 gurka
1 rödlök
1 dl hackad bladpersilja
½ citron
2 msk olivolja
1 dl små kalamataoliver
150 g fetaost
flingsalt och svartpeppar

Tillaga bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna. Rör om så att det blir luftigt.
Skär tomaterna i klyftor och skär bort kärnhusen. Tärna tomaterna i fina tärningar. Halvera gurkan och gröp ur kärnorna. Tärna gurkan fint. Skala och hacka löken fint. Blanda det med bulgurn och persiljan. Kläm över saften från citronen och blanda i oljan. Salta och peppra. Vänd ner oliver och fetaost.