22 sep. 2012

Bullar med mandelmassa och mörk choklad

En liten extra twist på dessa bullar i form av mandelmassa och mörk choklad. Riktiga lyxbullar! Jag gjorde dem i em muffinsplåt vilket gör att de jäser uppåt och blir lite högre. Man kan självklart baka dem som vanliga bullar också.




















ca 35-40 bullar

Deg
50 g jäst
6 dl mjölk
100 g smör
1 dl socker
2 krm salt
16 dl vetemjöl (gärna manitoba cream)

Fyllning
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
200 g mandelmassa

200 g mörk choklad, grovhackad

Pensling
ägg
pärlsocker


Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till en smet. Ta upp degen ur skålen och knåda den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till två rektangulära plattor (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över degen. Riv över mandelmassan och strö över chokladen.

Vik degen på mitten, på längden. Skär till ca 2 cm breda remsor som du sedan delar längs med så att de ser ut som ett par byxor. Snurra remsorna och gör till knutar. Lägg bullarna i stora muffinsformar på en muffinsplåt.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Strö pärlsocker över bullarna. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

1 kommentar:

  1. I every time spent my half an hour to read this website's articles or reviews every day along with a mug of coffee.

    my webpage - 1 cash advance

    SvaraRadera