30 juni 2012

Boston cream pie

Eftersom jag inte har uppdaterat bloggen på ett tag, (under hela midsommarhelgen blev vi bjudna på mat, vilken lyx!) tänkte jag dela med mig av en kaka som jag bjöd arbetskamraterna på sist det var min tur att ha med fredagsfika.
I originalreceptet (Le parfait) står det att den ska serveras direkt, men jag tycker att den blev bättre dagen efter då den gottat till sig lite. Den räckte nämligen länge för det blev en rejäl kaka.














Kaka
125 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
dl mjölk
4 ägg
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt

Vaniljkräm
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång, urskrapad
1 dl strösocker
4 äggulor

Vit chokladglasyr
250 g vit blockchoklad, hackad
0.75 dl vispgrädde

Kaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en med löstagbar kant, cirka 25 centimeter i diameter. Vispa smör och socker poröst. Häll i mjölken, lite i taget medan du vispar. Knäck i äggen, ett i taget och blanda väl. Rör samman alla torra ingredienser och blanda i dem till en slät smet. Häll den i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 min, tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Lägg på folie om den blir för mörk. Låt kakan svalna helt.


Vaniljkräm
Koka upp grädde och urskrapade frön från vaniljstången. Lägg även i själva vaniljstången. Dra åt sidan och låt svalna cirka 10 min.
Ta upp vaniljstången och släng den.
Sätt kastrullen på värmen igen och vispa i äggulorna. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar på medelvärme. Den får inte koka då blir det äggröra.  Häll över vaniljkrämen i en kall bunke och låt svalna.

Vit chokladglasyr
Hetta upp grädden och smält chokladen däri på svag värme under omrörning till en slät glasyr.

Dela kakan i två delar och fördela vaniljkrämen på bottendelen. Lägg försiktigt på den resterande delen och bred över glasyren. 


13 juni 2012

Lyxmarängsviss med kaffefudgesås och chokladmaränger

I helgen åt vi denna supergoda dessert, vi var båda tvungna att ta om. . . .
Marängerna blir sådär sega och goda i mitten och krispiga på utsidan och så en sås med smak av kaffe och choklad. Mmmm!
Man kan ha vispad grädde till om man vill men jag tycker det blir lite mycket, det räcker med glass.




















4 port.

Maränger
1, 25 dl äggvita
2, 75 dl strösocker
40 g mörk choklad, 70%
½ dl hackade salta jordnötter

Sätt ugnen på 130 grader. Blanda ägg och socker i en rostfri bunke. Ställ sedan bunken i sjudande vattenbad och värm smeten till ca 60 grader under omrörning. Kyl sedan ned smeten genom att sätta ner bunken i iskallt vatten. Vispa därefter smeten kall igen med hjälp av en elvisp. Vispa till en fluffig marängsmet.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något. Hacka jordnötterna. Vänd först ner jordnötterna i smeten och sedan chokladen försiktigt med få tag. Chokladen och marängen ska inte blandas helt, smeten ska bli marmorerad.
Spritsa eller klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda ca. 35 min i mitten av ugnen.

Kaffefudgesås
1 dl vispgrädde
1 msk starkt kaffe
35 g smör
½ dl råsocker
40 g mörk choklad, 70%

Koka upp grädde, kaffe, smör och socker och låt det sjuda några minuter. Hacka chokladen och häll ner i kastrullen. Rör om tills såsen blivit slät.

Servera tillsammans med en god vaniljglass och (om du vill) vispad grädde.

11 juni 2012

Kalvytterfilé och färsk salsiccia med parmesanstuvad färskpotatis

Vi var sugna på att grilla i helgen men det är inte lätt att pricka in det mellan skurarna. I fredags gjorde vi ett försök men då fick det bli ugnen istället. I lördags gick det lite bättre då vi tajmade grillningen efter en skur. . . . Puh vad tröttsamt det är med detta vädret. Det blev iallafall en mix av kött och korv tillsammans krämiga färskpotatisar.













4 port.

600-700 g kalvytterfilé
salt och svartpeppar
olja
1 pkt ICA selection salsiccia

Parmesanstuvad färskpotatis
800 g färskpotatis
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk, 3%
1½ msk vetemjöl
1 msk smör
1 dl finriven parmesan
salt och svartpeppar
2 msk hackad bladpersilja

Gnid in kalvytterfilén med lite olja och krydda med salt och svartpeppar. Grilla till en innertemperatur på 55 grader. Grilla korvarna i 12 min.

Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Vispa ihop grädde, mjölk och mjöl i en kastrull. Lägg i en msk smör och koka upp under omrörning till en tjock sås. Blanda potatisen med såsen. Rör ner parmesan och krydda med salt och peppar.
Vid servering strö över hackad bladpersilja och lite svartpeppar.

Servera tillsammmans med schalotten- och vitlöksfrästa sockerärtor.

9 juni 2012

Formbröd med fikon och nötter

Lite nybakt bröd till helgfrukosten!













2 st

50 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
250 g (1 burk) kesella, rumstempererad
7 torkade fikon
3 dl hasselnötter
½ dl linfrön
2 tsk salt
½ dl flytande matfett
4 dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och tillsätt kesellan. Blanda om. Skär bort skaftet på fikonen och grovhacka dem och nötterna. Tillsätt fikon, nötter, linfrö, salt, matfett och de grova mjölsorterna. Arbeta in det mesta av vetemjölet till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Smörj under tiden två avlånga brödformar (1½ l.)
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och forma dem till limpor. Lägg dem i formarna och låt dem jäsa övertäckta 45 min. Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 50 min. Stjälp upp dem och låt dem kallna på galler under bakduk.

6 juni 2012

Rabarberkaka med toscatopping

Trevlig nationaldag! eller hur säger man . . . . Ja det blir nog inte mycket firande för min del idag, men gott att vara ledig iallafall.
Jag skrev ju tidigare att det nog skulle komma fler rabarberrecept och här kommer en smarrig kaka med rabarber och tosca. Kan även serveras som dessert med lite grädde eller glass till.














Rabarberkaka
400 g rabarber
3 msk vetemjöl
½ dl strösocker

1½ dl gräddfil
3 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1½ tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör

Tosca
4½ dl blandade nötter (jag använde mandel, hasselnötter och naturella cashewnötter)
120 g smör
0, 75 g socker
0, 75 g ljus sirap
2½ msk vetemjöl
2½ msk mjölk

Rabarberkaka
Skär rabarber i 2 cm bitar. Lägg i en skål och blanda med vetemjöl och socker. Låt stå i ca 15 minuter. Rör om då och då.
Blanda gräddfil och ägg i en skål. Blanda vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver i en annan skål. Tillsätt smöret i mjölblandningen och vispa smuligt med en elvisp. Vänd ner äggblandningen och rör ihop till en jämn smet.
Lägg kaksmeten i en smord rekatangulär ugnsform, ca 25x20 cm. Lägg rabarberblandningen ovanpå. Tryck gärna ner rabarbern lite i smeten.
Grädda kakan på 175 grader i ca 35-40 minuter. Kakan ska inte vara riktigt genomgräddad eftersom den ska in i ugnen en gång till.

Tosca
Höj ugnen till 200 grader. Hacka nötterna grovt. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap och mjöl och mjölk. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat.
Rör ner nötterna. Bred glasyren över kakan. Grädda tills glasyren fått färg, ca 10-15 minuter.
Låt kakan svalna, ta ut den ur formen och skär sedan i rutor.

2 juni 2012

Rabarberkompott med mascarponekräm

Här kommer ett rabarberrecept till, kan bli ännu fler framöver. . . .
Denna gång en dessert med en blandning av sött och syrligt.



















4 port.

Rabarberkompott
6 rabarberstjälkar
1 kanelstång
2 dl socker
1 dl vatten

Mascarponekräm
2 dl mascarpone
2 dl turkisk yoghurt
1 vaniljstång
1 msk florsocker

12 biscotti
mörk choklad 70% , grovhackad

Dela rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med kanelstången. Häll i vatten och socker. Koka upp och låt småkoka 5-10 min, tills rabarbern är mjuk. Ta ut kanelstången och låt svalna.
Blanda ihop mascarpone och yoghurt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda ner det och florsockret i mascarponeblandningen.
Lägg biscottin i en påse och krossa dem grovt.
Varva rabarber, mascarponekräm och biscotti i 4 glas och toppa med hackad, mörk choklad.